Başlıklar
Mirasta mal paylaşımına göre miras bırakan kişilerin altsoyu ve eşi ilk ve esas mirasçılar olarak ifade edilmektedir. Miras sahibinin eşinin sağ olması durumunda miras eşi ve altsoyunda bulunan çocuklarına paylaştırılır. Altsoy kapsamında genel olarak miras bırakan kişinin çocukları, torunları ve torunlarının çocukları bulunmaktadır. Altsoyda yer alan mirasçılar ve miras bırakan kişinin eşi, eşit payda haklara sahiptir. Eğer kişinin yani miras sahibinin eşi hayatta değilse bütün miras altsoya bırakılmaktadır. Kural olarak birey öldükten sonra mal varlığını dilediği kimseye miras olarak bırakabilir. Yani kişiler istedikleri kişilere miras bırakabilme özgürlüğüne sahiptir. Bu nokta da ölen kişinin vasiyetname adı verilen belgeler ile bu durumu resmileştirmesi gerekir. Fakat kişinin herhangi bir şekilde bu nokta da talebi olmaması durumunda yukarıda bahsedilen mirasçılara miras paylaştırılır.
Mirasta Mal Paylaşımı Nasıl Yapılır?
Hukuki olarak mirasta mal paylaşımı derece sistemi ile gerçekleştirilmektedir. Zümre sistemi olarak da adlandırılan mirasta mal paylaşımını aşağıdaki gibi detaylandırabiliriz.
Birinci Zümre Mirasçılar
Miras bırakan kişinin ölümü üzerinde ilk mirasçılar, birinci zümrede yer alan mirasçılardır. Miras bırakan kişinin çocukları, torunları ve bunlardan sonra doğan kişileri kapsamaktadır. Mirasçının çocuğu zümre başı olarak kabul edilmektedir. Çocuklar eşit miktarda miras payına sahiptir. Çocukların ölmüş olması durumunda ise her çocuğun payı eşit bir şekilde kendi çocuğuna geçer. Ancak ölen çocuğun eşi ya da evlatlık çocuğu mirasçı olarak sayılmamaktadır. Bu noktada kan bağı esas alınmaktadır.
İkinci Derece Mirasçılar
Ölen kişinin ikinci derece mirasçıları, miras bırakanın annesi ve babasıdır. Anne ve babanın mirasçı olması için birinci zümreden hiç kimsenin kalmamış olması gerekmektedir. Anne ve baba eşit miktarda miras hakkına sahiptir. Eğer miras bırakanın annesi ve babası ölmüş ise bunların altsoyları mirasçı olur. Yani kardeşler mirasçı konuma geçmektedir.
Üçüncü Zümre Mirasçılar
Miras bırakanın ölmesi üzerine birinci ve ikinci zümreden hiç kimse yoksa miras, üçüncü zümre mirasçılara kalır. Bunlarda ölen kişinin büyükannesi ve büyükbabasıdır. Miras bırakanın kendisinden önce ölen büyükanne ve büyükbabasının yerine altsoy mirasçı olarak kabul edilir. Yani ölen kişinin amcası, dayısı, halası ve teyzesi eşit oranda miras hakkına sahiptir. Hala, dayı, amca ve teyzenin ölmüş olması altsoyların mirasçılığını engellemektedir. Eğer üçüncü zümreden de sağ olan ve miras kalacak olan kimse yoksa miras otomatik olarak devlete aktarılır.