Başlıklar
UYAP, e-dava sistemi ile birlikte artık dava açma süreçlerini kolaylaştırmak ve mahkemelerin yükünü bir nebze olsun hafifletme yolunu tercih etti. Geren dijitalleşme gerekse de COVID-19 salgını nedeni ile görülen virüs etkilerini azaltmak adına tercih edilen e-dava işlemlerinde neler var herkes oldukça merak ediyor. Avukat ve vatandaşların etkin bir şekilde kullanabilecekleri bu sistemi sizler için ele aldık!
UYAP sistemi üzerinde dava açmak isteyen vatandaşlar için öncelikli ve en önemli şart e-devlet şifresine sahip olmaktır. Bu şifreniz varsa ve UYAP sistemine giriş yapabiliyorsanız kolay bir şekilde dava açabileceğinizi unutmamalısınız. Bu adımları sizler için derledik! Şimdi gelin UYAP sistemi üzerinden hangi adımlarla dava açabileceğinize daha yakından bir göz atalım!
UYAP Dava Açma İşlemleri Nasıl Yapılır?
UYAP dava açma işlemleri için öncelikle UYAP Vatandaş Portalı’na giriş yapın. Giriş yaptıktan hemen sonra sol kısımda yer alan menüden ‘Hukuk Dava Açılış’ işlemini tercih ederek dava açma ekranına yönelin. Bu ekranda sizlerden belli başlı adımları tamamlamanız talep edilecektir.
‘Hukuk Dava Açılış’ kısmında Dava Aç yazan butona tıklayarak yeni açılacak olan sayfada ve devam eden sayfalarda 7 adımı tamamlamanız talep edilecektir.
Dava Bilgileri Aşaması
Dava bilgileri aşamasında ilk olarak sizlerden bir il seçmeniz istenir. İkamet ettiğiniz ili seçtikten sonra Tevzi Bürosu seçilmesi istenecektir. Tevzi Bürosu seçerken size en yakın adliyeye bağlı büroyu seçmeye özen göstermelisiniz. Sonrasında mahkeme ve davanın konusunu seçmeniz istenir. Hemen belirtmek gerekir ki bu aşamada Ceza Mahkemesi için bir seçim yapamıyorsunuz. İlk aşamada dava bilgilerini eklediyseniz sıra ikinci aşamaya geldi demektir.
Taraf Bilgileri
- aşamada en az 1 davalı ve 1 davacı seçmek koşulu ile tarafları eklemeniz istenir. Burada taraflar gerçek veya tüzel kişiler olabilir. Tarafları seçtiyseniz sıra bir sonraki aşamaya gelecektir.
Harç/Masraf Bilgileri
Masraflar aşamasında önünüze çıkan forma belli başlı bilgileri girmeniz istenir. Bu bilgileri girdikten sonra hesaplama aracını kullanarak ne kadar ödeyeceğinizi öğrenebileceksiniz. Toplam tutar belirlendikten sonra sıra Tevzi Numarası almaya gelir.
Tevzi Numarası Al
Tevzi numarası alma aşamasında sizin yapmanız gereken herhangi bir şey yoktur. Butona tıkladıktan sonra size otomatik olarak bir numara atanır. Sonrasında Evrak Gönder aşamasına yönlendirilirsiniz.
Evrak Gönder
Dava dosyasına eklenmesini istediğiniz evrakı göndereceğiniz bu aşamada evrakın okunaklı ve anlaşılır olmasına özen göstermelisiniz. Özellikle anlaşılır olmayan evrakın dava dosyası ile ilgili aksamalara neden olacağını da unutmamalısınız.
Ödeme Yap
Dava için gerekli işlemler tamamlandığına göre sıra Harç/Masraf ödemesine gelmiştir. Bu aşamada online ödeme yaparak son safhada dava açmanız için her şey hazır olur.
Dava Aç
Dava aç aşaması artık işin resmiyet kazanacağı noktadır. Burada da onay işlemi verdiğinizde dava açılmış kabul edilecektir.