Bankalar Maaşlara Haciz Koyabilir mi?

 

Maaş haczi, çalışanların en önemli problemlerinden bir tanesi olurken bankaların maaşa haciz koyu koyamayacağı ile alakalı soru işaretleri çalışanların kafasında dolaşır. Maaşın haczedilebilmesi ya da hangi hallerde haczedileceğine odaklanacağımız bu yazıda kafanızdaki bütün soru işaretlerine cevap vermeyi arzuluyoruz.

Bankalar, maaş hesaplarına bloke koyarak çalışanların maaşlarını çekmelerine engel olur. Bu durumda çalışanların mağduriyeti gündeme gelirken ekonomik olarak zorlanmaları da en sık karşılaşılan sorunlar arasında yer alır. Peki, bankaların bu uygulaması hukuki midir?

Maaş haczi ile ilgili Türk Hukuk Sistemi’ndeki düzenlemelere göre maaşın haczedilmesi ile alakalı bir sınırlama getirilmiştir. Bu sınırlamanın maaşın en fazla %25’inin sınırlanabileceği ifade edilmelidir. Bankaların bu tutardan daha fazlasını haczetmesi söz konusu olmazken bu tür bir uygulamaya başvurulması halinde hukuksuz bir işlem gerçekleştirileceğinden söz etmek gerekir. Peki, banka maaşa haciz koymadan bloke uygulayabilir mi?

Banka Maaşa Bloke Koyabilir mi?

Bankaların maaşı haczetme konusunda hukuki sınırlar çerçevesinde ilerlemesi mümkün olurken maaşa tamamen el koyma ya da bloke koyma hukuki açıdan mümkün değildir. Bu nedenle bir bankanın maaşın çekilmesine engel olması ve bu durumu geciktirmesi hukuksuz bir işlem olarak kabul edilecektir.

Bankanın maaş hesabı üzerindeki bloke işlemini koyması halinde kişinin bu hesabın maaş hesabı olduğunu öne sürerek blokenin kaldırılmasını isteyebilirsiniz. Ancak borcunuz varsa ve bunu ödemiyorsanız bankanın size karşı icra işlemlerine başvurması da mümkün olabilecektir. Bu nedenle de borcunuz varsa bloke ve diğer işlemlerle uğraşmak yerine borcu ödeme yöntemini seçmelisiniz. Aksi takdirde icra sürecinin sizi daha ciddi manada uğraştıracağından söz etmek gerekecektir.

Devlet Memuruna Haciz Gelirse Ne Yapmalı?

Devlet memuru, 657 sayılı kanun ile devletin bir çalışanıdır. Memura haciz gelmesi çoğu zaman işten atılma korkusunun da gündeme gelmesine neden olur. Nitekim amir, memurun icra nedeni ile işten atılmasına karar kılabilir. Ancak bu çok rastlanan bir durum değildir. Yani icra ile karşı karşıya kaldınız diye işinizden olmanız söz konusu olmayacaktır. Çünkü uygulamada görülen pek çok halde memurların maaşlarına aynı anda birden fazla haciz gelmesine rağmen işlerine devam ettikleridir.

Maaşa haciz gelmesi ya da bloke konulması ile ilgili düzenlemelerde bireylerin dikkat etmesi gereken en önemli detay %25 oranıdır. Diğer konularda ise bir hukuki danışmandan destek alınması oldukça değerli olacaktır.