Sosyal Medya Yazışmaları Delil Mi?

Sosyal medya yazışmaları delil mi sorusu bireylerin en sık sorduğu ve cevap aradığı sorulardan bir tanesidir. Siz de bu konu ile ilgili detaylı bilgi sahibi olmak istiyorsanız doğru adrestesiniz. Konu ile ilgili en detaylı şekilde bilgi almak için bu yazıyı okumaya devam edebilirsiniz.

Kendi durumunuzdaki kanıt kurallarını bilmek, sosyal medyanın kanıta kabul edilmesini sağlamak için çok önemlidir. Çapraz sorgu genellikle kabul edilen bilgilerin çoğunu aldığınız bir zamandır. Bu, onlara sayfalarında bulunan verilerin gerçek olduğunu doğrulamak için sayfalarında bilgi göstererek gerçekleştirilir.

İfadenin etkili bir şekilde kullanılmasıyla, mahkeme celbine gerek kalmadan duruşmadan önce belirli maddeleri delil olarak kabul edebilmenizi de sağlayabilirsiniz. Elbette bir başka seçenek de sosyal medya kanıtlarının gerçekliğini kabul veya reddini isteyen muhalif bir tarafa itiraz taleplerini iletmektir.

Sosyal Medya Yazışlarının Kanıt Olarak Sayılması

İlk adım, sosyal medya içeriğinin alaka düzeyini belirlemektir. Bunun için, “herhangi bir sonuç olgusunun varlığını, olmamaktan daha olası hale getirme eğiliminde olduğunu” belirten kanunlara bakabilirsiniz. İkinci adım, sosyal medya içeriğini doğrulamaktır. Bu, geleneksel belgeleri doğrulamaktan daha zordur. Örneğin, geleneksel bir mektup durumunda bir gönderen, alıcı veya hatta bir el yazısı uzmanı mektubu doğrulamak için kullanılabilir. Sosyal medya ile uğraşırken, sayfaların hızla değiştiğini ve mesajların veya resimlerin poz veren biri tarafından gönderilebileceğini görürsünüz. Sosyal medya kullanıcısı olarak. Web sitesindeki bilgilerin doğru olduğundan emin olmak için harici kontroller yoktur.

Sosyal medyanın kanıt olarak kullanılmasının üstesinden gelinmesi gereken diğer bir yaygın engel, bunun kabul edilemez bir söylenti olmasıdır. Yeni başlayanlar için, sosyal medya kanıtları her zaman ileri sürülen konunun doğruluğunu kanıtlamaktan başka amaçlarla kullanılabilir ve bu nedenle kulaktan dolma bir konu değildir. Ek olarak, bazı bilgisayar verileri hiç bir beyan sahibi içermez. Tipik olarak bu, bilgisayarın kendisi tarafından oluşturulan bir tür meta veri veya verilerdir. Gerçeği söylemek gerekirse, bir kişi tarafından oluşturulan çoğu bilginin gerçekten bir beyanı vardır ve geçerli istisnaları incelemelisidir.

Delilin Hukuki Olarak Elde Edilmemiş Olmasının Yaptırımı Var Mı?

Hukuka aykırı şekilde elde edilen delillerin ilk yaptırımı olarak mahkeme tarafından o delilin yargılama sırasında değerlendirilmeye alınmaması karşımıza çıkar. Hangi yargılama olursa olsun hukuka aykırı şekilde elde edilen delil mahkemede hükme esas alınmaz.

Diğer bir yaptırım ise sosyal medya üzerinden yapılan yazışmaları veya paylaşımları delil olarak ileri sürmek isteyen kişinin bu delilleri hukuka aykırı şekilde elde etmiş olması durumunda ceza alması vardır. Ceza yaptırımı olarak eğer delil kişinin özel hayatına müdahale ederek kazanılmış ise kişiye karşı özel hayatın ihlal edilmesi suçunu işlemiş olmasından dolayı ceza alır.