Başlıklar
Bir ev sahibi olarak, ister mülkleri yönetip tam zamanlı olarak kiralayın, ister ek bir gelir biçimi olarak tek bir mülkü kiraya verin, genellikle her şeyi bilmeniz beklenir. Durum ne olursa olsun, çoğu kişi için genellikle bir kafa karışıklığı vardır. Kira sözleşmesinde ev sahiplerinin hakları nelerdir? Gelin hep birlikte detaylı bir şekilde inceleyelim.
Kira Sözleşmesi Nedir?
Bir kiralık mülke taşınmadan önce, birçok ev sahibi, kiracılarından kira sözleşmesi imzalamalarını ister. Kira kontratı, bir kiracı ile ev sahibi arasında, kiracıya bir mülkte belirli bir süre yaşama hakkı veren, tipik olarak 6 veya 12 aylık bir kiralama dönemini kapsayan bir sözleşmedir. Ev sahibi ile kiracı arasındaki bir sözleşme, tarafları kira sözleşmesine bağlar.
Konut kiralamaları, ev sahibi ile kiracı arasındaki kira, evcil hayvanlarla ilgili kurallar ve sözleşme süresi dahil olmak üzere beklentileri açık ve kapsamlı terimlerle tanımlayan kiracı sözleşmeleridir. Güçlü, iyi düşünülmüş ve iyi ifade edilmiş bir kira sözleşmesi, her iki tarafın da yüksek çıkarlarının korunmasına yardımcı olabilir, çünkü ikisi de diğerinin yazılı izni olmadan sözleşmeyi değiştiremez.
Kira Sözleşmesi Özellikleri
Bir kira sözleşmesi imzalandıktan sonra, kira bedeli sözleşmenin sonuna kadar değiştirilir. Sürekli artan emlak değerlerine sahip gelecek vadeden bir bölgede, 12 aylık sabit bir kira bedeli, piyasa artışlarından önemli ölçüde artan geliri kaçırmanız anlamına gelebilir. Ev Konut kira fiyatları geçtiğimiz yıl %8,1 arttı ve fiyatların önümüzdeki 12 ayda% 6,5 artacağı tahmin ediliyor. Kira, istikrarlı bir gelir elde etmek isteyen ev sahipleri için harika bir seçenektir, ancak mülk değeri o yıl içinde artarsa karlılığı olumsuz etkileyebilir.
Kira Sözleşmesinde Ev Sahibinin Hakları
Ev sahibi, her yeni kira sözleşmesinde kanunlar çerçevesinde belirlenmiş sınır oranında zam yapabilir. Ev sahibi, kira zammını kabul etmeyen kiracıyı sözleşme bitimiyle beraber evden tahliye ettirebilir. Kiracı eğer evde oturmak istiyorsa kiraya yasal çerçeveler ışığında yapılan zammı kabul etmek zorundadır.
Ev sahibinin kiracıya karşı olan haklarından biri de kanun çerçevesinde belirlenmiş durumlarda kiracıyı evden çıkarabilmesidir. Örneğin kiralanan mülk; kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu ya da kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için gerekliyse mülk sahibi, bu durumu kiracıya bildirerek evden çıkmasını talep edebilir.
Ev sahibi, kiradaki evini satabilir. Önceden kiracıyı bilgilendirmek koşulu ile ev sahibi, evi üçüncü şahıslara gösterebilir. “Ev satılırsa ev sahibi, kiracıyı ne zaman çıkarabilir?” konusu da yasalarla belirlenmiştir. Ev satışından sonra ev sahibi, kiracıya ihtarname çekerek 6 ay içinde evden çıkmasını talep edebilir.
Kiracının eve özensiz davranması ve komşularla iyi geçinmemesi durumunda ev sahibi, kiracının tahliyesini isteyebilir. Bu tür durumlarda ev sahibi, kiracıya ihtarname çekerek 30 gün içinde bu aksiliklerin düzenlenmesini, aksi takdirde evin boşaltılmasını istediğini ibraz edebilir.
Belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitmesine 15 gün kala, aksi belirtilmedikçe sözleşme eski şartlar üzerinden yenilenir. Ev sahibi kira bedelini yükseltmek istiyorsa bu süre öncesinde yeni bir sözleşme yapma hakkına sahiptir.