Dijital Para Hukuku kapsamındaki elektronik para ve ödeme hizmetleri kripto paralar dahilinde sürdürülmekte olan bir çalışma alanı olarak bilinmektedir. Dijital Para Hukuku üzerinden yapılabilecek işlemler için belirlenmiş olan bir yasal zemin bulunmamakla beraber diğer hukuk dalları üzerinden belirlenen çerçeveler ile düzenlemeler sürdürülmektedir.
Dijital para ve klasik para devlet nazarında birbirinden pek çok farklılık içeren para birimleri olarak bilinmektedir. Bu nedenle dijital paraların klasik para değerleri üzerinden yürütülmekte olan işlemler ile aynı şekilde değerlendirilmesi mümkün olmamaktadır.
Elektronik paralar üzerinden yapılmakta olan ödeme işlemlerinde de bu farklılık üzerinden hak kayıpları meydana gelebilmektedir. Bu nedenle öncelikli olarak elektronik paralar ile yapılacak ödemelerin ne şekilde sürdürülebileceğinin de bu alanda alınan hukuki danışmanlık faaliyetleri ile yapılması gerekmektedir.
Dijital Paraların Kullanılmasından Kaynaklanan Problemler Nelerdir?
Dijital paraların kullanılmasından kaynaklanan problemler bu paraların genel özelliklerinde bulunan açıklardan kaynaklanmaktadır. Özellikle reel bir karşılığının olmaması ve anonim bir biçimde alım satımının yapılması da bu süreç içerisindeki en önemli açıklar arasında gösterilmektedir.
Dijital paralar ile ilgili olarak e-cüzdan işlemleri de güncel banka hesap cüzdanlarından oldukça farklı özelliklere sahiptir. Bu nedenle herhangi bir banka tarafından bloke uygulaması ya da haciz işlemleri de bu sistem üzerinden yürütülememektedir.
Dijital paralar her ne kadar bir değer olarak belirlenmiş olsa da devlet nezdinde bir karşılığı bulunmaması nedeniyle para olarak adlandırılamamaktadır. Bu nedenle kişilerin mal varlıkları dahilinde de ele alınmadığı bilinmektedir.
Dijital Paraların Kullanılmasında Hangi Çözüm Yolları Sunulmaktadır?
Dijital paraların kullanılmasında sunulan çözüm yolları hangi hukuki zemin üzerinde işlendiği ile ilgili değişiklik göstermektedir. Miras bağlamında yürütülmekte olan işlemler için kripto paraların miras bırakılması ile ilgili olarak kullanılmakta olan şifre ve bilgilerinin belirlenmesi ya da transfer işleminin yapılması gerekmektedir.
Miras süreçlerinde kişinin kendi şifre bilgisi olmaması durumunda kripto para cüzdanlarını ulaşım sağlanamayacağı için bu paraların sistem içerisinde kaybolması gibi durumlar söz konusu olabilmektedir. Bu nedenle Dijital Para Hukuku alanında hukuki danışmanlık hizmetlerinin alınarak bu sistemlerden doğacak kayıpların önlenmesi sağlanabilmektedir.
Dijital paraların kullanılması sürecinde karşılaşılabilecek sorunların her biri ön görülememektedir. Bu nedenle güncel olarak karşılaşılabilen sorunlara hukuki düzenlemeler dahilinde yeni çözüm yolları da bulunabilmektedir.
Ayrıca şirketler hukuku hakkında merak edilenleri inceleyebilirsiniz.
Bitcoin Kullanımında Dikkat Edilmesi Gereken Yasal Çerçeve Nedir?
Bitcoin kullanımında dikkat edilmesi gereken yasal çerçeve öncelikli olarak bu paraların gerçek bir değerinin olmadığının bilinmesi olarak belirlenmektedir. Bu çerçeve kapsamında dijital paraların devlet nezdinde de bir geçerliliği olmadığı üzerinden uygulamalar sürdürülmektedir.
Bitcoin kullanımları dijital cüzdanlar üzerinden yürütülmektedir. Bu cüzdanların gerçek bir para değeri karşılamadığı için Bitcoin değerlerinin nakit tutarlara dönüştürülmesi için öncelikli olarak güncel bir banka hesabına aktarılması gerekli olmaktadır.
Dijital bir sistem olması nedeniyle bu sistemlerin kötü niyetli yazılımlar tarafından ele geçirilmesi de mümkün olabilmektedir. Bu durumda ise yüklü miktarda paraların ele geçirilmesi söz konusu olacağından dijital cihazlarda mutlaka anti virüs programının kullanılması gerekmektedir.
Bitcoin değerleri güncel olarak sürekli değişkenlik göstermekte olan birimlerdir. Bu nedenle para değerleri üzerinden düzenli takip yapılması gerekmekte, yükselme eğiliminde olması durumunda nakit para tutarlarına çevrilmesi önerilmektedir. Aksi durumda değer kaybının yaşanması söz konusu olabilmektedir.
Bitcoin tüm dünya üzerinde takip edilmekte ve kullanılmakta olan kripto para birimlerinin en temelini oluşturmaktadır. Bu nedenle uluslararası platformlar üzerinden de Bitcoin kullanımı mümkün olmakta fakat bunun için güvenli bir alt yapının kullanılması önemli olmaktadır.
Bitcoin Hukuki Boyutu Nedir?
Bitcoin hukuki boyutu elektronik para kapsamında değerlendirilmekte olup bir eşya ya da para olarak incelenmemektedir. Elektronik paralar kapsamında ele alınan Bitcoin ve diğer kripto paralar için herhangi bir yasal düzenleme olmamasına rağmen hukuki açıklar üzerinden uygulamaları sürdürülmektedir.
Dijital Para Hukuku alanı da henüz yeni düzenlenmekte ve yaygınlık kazanmakta olan bir alan olması nedeniyle Bitcoin üzerinden yapılmakta olan işlemlere ilişkin bu alandan hukuki danışmanlık alınması mümkün olmaktadır. Danışmanlık faaliyetleri finans ağı üzerinden yürütüldüğü gibi Bitcoin değerlerinin bir mal varlığı olarak kullanılabilmesi yönündeki hukuki çalışmalarına yönelik de takip edilebilmekte olan faaliyetler olarak bilinmektedir.