Başlıklar
Blog yazarlığı son dönemlerde oldukça yaygınlaşmış konulardan bir tanesi olurken blog yazarlığı ile alakalı hukuki konuların da gündeme geldiği söylenebilir. Blog yazarlığı ve telif hakları ile alakalı son dönemde gündeme gelen en önemli hukuki konu yazıların telif hakları ve kime ait oldukları ile alakalıdır.
Telif hakkı, fikri mülkiyet (IP) olarak da adlandırılan, oluşturulmuş bir çalışmanın yasal korumasıdır. Blogcular için bu, blog yayınlarınızın yanı sıra blogunuz için oluşturduğunuz diğer içeriklerin (e-kitap, müzik, video, yazılım, podcast ve fotoğraflar gibi), yaratıcısı siz olmanız koşuluyla korunduğu anlamına gelir.
Blogcular Telif Hakkı İçin Kaydolmalı mı?
Bir IP parçası son haliyle üretildiğinde (blog yazarları için bu, “Yayınla” düğmesine basmak anlamına gelir), yazarı otomatik olarak ABD telif hakkı yasaları kapsamında koruma alır. Koruma, yayınlanırken anlıktır ve içeriğin size ait olduğunu iddia etmek için resmi bir telif hakkı kaydı gerekli değildir. Aslında, sahipliğinizi belirtmek için küçük daire içine alınmış C sembolüne © bile ihtiyacınız yoktur.
Blog yazarlarının resmi bir telif hakkı tescili yapmaları gerekmese de, bunu yapmak isteyebilirsiniz. Bunun nedeni, çalışmanızı resmi olarak kaydettirmedikçe telif hakkı ihlali için dava açamazsınız. Kısa versiyon: kayıt yok, dava yok.
Blogunuzun Telif Hakkı
Evet. Ancak sadece kayıt tarihine kadar yayınlanan yazılar korunmaktadır. Bu tarihten sonra yayınlanan herhangi bir gönderi ek kayıt gerektirecektir. Pratik amaçlar için, bu, telif hakkı kaydı için iki seçeneğiniz olduğu anlamına gelir: Blogunuzun tamamı için düzenli olarak kayıt gönderebilirsiniz (örneğin, aylık veya yıllık). Veya en önemli gönderilerinizi veya diğer içerikleri oluştururken kaydedebilirsiniz. Otomatik olarak korunuyor olsanız da, blogunuzda bu etkiye yönelik çeşitli hatırlatıcılar koymaktan zarar gelmez. Başkalarına çalışmanızın korunduğunu hatırlatmak için atabileceğiniz bazı pratik adımlar şunlardır.
Adınız ve tarihinizle birlikte sitenizin her sayfasına telif hakkı simgesi © ekleyin.
Yeniden yayınlama politikalarınız hakkında özel bir sayfa oluşturun. Hukuk kurallarına ihtiyacınız yok – içeriğinizi yeniden yayınlamakla ilgili olarak neye tolerans göstereceğinizi ve neyi hoş görmeyeceğinizi açıkça belirtin.
Web Sitesinde Yer Alan İçeriklerden Hangi Şartlarla Alıntı Yapılabilir
Eser özelliği taşıyan web site içeriklerini işleme, çoğaltma, yayma, temsil ve işaret, ses veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı FSEK uyarınca münhasıran eser sahibine aittir. Bu yüzden bir içeriğin kullanılabilmesi için kural olarak içerik sahibinden izin alınması gerekir. Ancak eser sahibinin haklarının kullanımı bazı nedenlerle sınırlandırılmıştır. Aşağıda sayılan nedenlerle kanunda öngörülen kurallara bağlı kalınmak şartıyla eserden yararlanmak ve kullanmak için eser sahibinden izin almaya gerek yoktur.