2021 Avukatlık Ücret Tarifesi

 

2021 avukatlık ücret tarifesi Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girerken avukatlar için 1 Ocak 2021’den itibaren yeni tarifenin uygulanmaya başladığı biliniyor. Avukatların geçimlerini sağlamak ve meslek hayatlarında sundukları danışmanlık hizmetlerine karşılık alacakları ücretleri belirlemek adına yayımlanan bu tarifede neler var?

2021 avukatlık ücret tarifesi konusunda nasıl bir uygulama olduğu ve bireylerin bir avukat desteği aldıklarında ücret tarifesine göre mi ödeme yapacakları kafaları karıştırır. Bu yazımızda size hem 2021 avukatlık ücretleri ile ilgili bilgi verecek hem de ödeyeceğiniz ücretlere dair aşağı yukarı bir fikir sahibi olmanıza yardımcı olacağız.

Avukatlık Ücret Tarifesi Nedir?

Avukatlık ücret tarifesi, her yıl Türkiye Barolar Birliği tarafından yayınlanan ve avukatların bağlı kalmak zorunda oldukları bir tarifedir. Avukatlık ücret tarifesinin belirlenmesindeki amaç avukatların kazançlarını sınırlamak değildir. Tam aksine avukatların fiyatları düşürerek düşük fiyatlara hizmet vermesinin önüne geçmektir.

Avukatların ücret tarifesinde yer alan değerler en düşük değerleri ifade eder. Yani 2021 avukatlık ücret tarifesinde yer alan değerler minimum rakamlardır. Bu rakamların altına hizmet vermek yasal olmadığı gibi üzerindeki değerlerde hizmet vermek de serbesttir.

Avukatlık Ücret Tarifesinin Üzerinde Ücret Talep Edilebilir mi?

Avukatların nasıl ücret talep edeceği ile alakalı herhangi bir üst sınırlama getirilmemiştir. Avukatlık, bu mesleği icra eden kimseler tarafından yürütülen ve yaşamın idame edilebilmesi amacı ile belirli ücretlerin talep edildiği bir meslektir. Bu mesleğin serbest meslek olarak kabul edildiği bilinmelidir.

Avukatın serbest meslek erbabı olduğu düşünüldüğünde yaşamını sürdürebilmesi için gerekli olan ücretleri TBB tarafından belirlenmiş ücret tarifesi baz alınarak belirlemelidir. Fiyatların ücret tarifesinden daha düşük olmaması kuralken üst sınır konusunda inisiyatif avukat ve müvekkildedir. Taraflar arasındaki anlaşma çerçevesinde 2021 avukatlık ücretleri ödenir.

Avukatlık Ücretini Kim Öder?

Avukatlık ücretleri ile ilgili Türkiye’de çok büyük bir kafa karışıklığı vardır. Mahkeme sonucunda davayı kazanan taraf kendisini savunan avukatın ücretlerinin de karşı tarafça ödeneceği şeklinde bir yanılgıya düşmektedir. Ancak gerçek oldukça farklıdır.

Avukatlık ücretleri temsil edilen ve temsilci yani avukat arasındaki ilişki ile alakalıdır. Bu nedenle davayı kazansanız da kaybetseniz de avukatlık ücretini sizin ödemeniz gerekir. Dava sonucu ile ilgili ödeme yapılıp yapılmayacağına kararı ancak tarafların dava önceki anlaşmasına göre değişkenlik gösterir.

Avukatlık Ücreti Ödenmezse Ne Olur?

Avukatlık ücreti; avukat ve müvekkil arasındaki anlaşmaya bağlı olarak ödenmesi gereken bir ücrettir. Sözleşmeden kaynaklana bir borç olduğundan dolayı borcun ifa edilmemesi halinde çok ciddi sorunlar yaşanması söz konusu olur. Bu da tazminat davası gibi durumların söz konusu olmasını gündeme getirir.

Avukatınızdan destek aldıktan sonra üzerinize düşen avukatlık ücretini mutlaka ödemelisiniz. Aksi takdirde karşı karşıya kalacağınız problemlerin yanı sıra başka bir dava ile uğraşmak zorunda kalabilirsiniz. Üstelik bu meslekten para kazanarak yaşamını sürdüren avukatların parasını ödememek iyi niyet kurallarına da aykırılık teşkil eder.